Reisverzekering of Ziektekostenverzekering?

reizen met reisverzekering

1. Reisverzekering bij langdurig verblijf buiten Nederland

Wat is geschikter bij langdurig verblijf buiten Nederland: een Reisverzekering of een internationale ziektekostenverzekering?

 • "Kan ik met een reisverzekering langdurig in het buitenland verblijven?
 • Mag ik werken in het buitenland met een Reisverzekering?
 • Is een internationale ziektekostenverzekering duur?
 • Wat is het verschil tussen een reisverzekering en een ziektekostenverzekering?
 • Als ik een operatie moet ondergaan, kan ik dat ook in Nederland laten doen?"

Vaak is er onduidelijkheid over of een reisverzekering voldoet voor de situatie en plannen, over de dekking van reisverzekeringen en over de verschillen tussen reisverzekeringen en ziektekostenverzekeringen. Op deze website vind je een toelichting en antwoorden op de meeste vragen, waarmee het makkelijker wordt om te bepalen welk type verzekering geschikt is en aan de wensen voldoet.

2. Reguliere (doorlopende) reisverzekeringen

 • "indien ingezetene van Nederland en bij een relatief korter verblijf buiten Nederland"

Reisverzekeringen zijn gericht op tijdelijk verblijf buiten Nederland en bij calamiteiten word je terug naar NL gebracht waar behandelingen verder onder de Nederlandse basiszorgverzekering worden vergoed. De dekking is gericht op spoedeisende hulp, die niet kan worden uitgesteld tot terugkeer in NL. Veel reisverzekeringen zijn alleen gericht op recreatief verblijf buiten Nederland. En door al deze beperkingen en vereisten zijn reisverzekeringen relatief voordelig, maar dus ook niet voor iedereen geschikt. 

Kenmerken:

 • Ingeschreven in Nederland
 • Eigen woonruimte/kamer in Nederland
 • Nederlandse basiszorgverzekering blijft actief
 • Belastingplichtig in Nederland
 • Geen vestiging of inschrijving in een ander land
 • Geen buitenlands inkomen
 • Eén of meerdere reizen naar het buitenland, tussentijds ook in Nederland

Als je aan bovenstaande kenmerken voldoet kan een reisverzekering van toepassing zijn, rekening houdende met dekking voor:

 • De maximaal toegestane aaneengesloten verblijfsduur buiten Nederland.
 • Het doel van de reis (niet alleen recreatief maar ook om werkzaamheden uit te voeren).
 • Bezoek aan landen met reisadvies oranje of rood (afhankelijk van de te bezoeken landen).

3. Speciale reisverzekeringen voor langdurig verblijf buiten Nederland

Er zijn ook speciale reisverzekeringen gericht op langduriger verblijf buiten Nederland, met meer flexibiliteit dan de reguliere reisverzekeringen. Voorbeelden:

Met deze reisverzekeringen is geen basiszorgverzekering in Nederland vereist, is er meer toegestaan qua werken, en mag er langer aangesloten in het buitenland worden verbleven. Het zijn relatief betaalbare verzekeringen voor langdurig verblijf buiten Nederland. Het is wel belangrijk om bewust te zijn met het verschil in dekking met een (internationale) ziektekostenverzekering.

Wij bieden ook internationale reisverzekeringen, via onze website www.expatinsurances.org. Een bekende internationale reisverzekering is de Safetywing Nomad Insurance. Anders dan deze naam doet vermoeden, is deze verzekering niet geschikt voor Digital Nomads, omdat er geen dekking is bij werkzaamheden.

4. Internationale ziektekostenverzekering

 • "Bij langdurig verblijf buiten Nederland en werken in of vanuit het buitenland"

Internationale ziektekostenverzekering komen qua dekking meer overeen met de Nederlandse basiszorgverzekering. Dit type verzekering is gericht op langduriger verblijf buiten Nederland. Er is in het buitenland ook dekking voor niet-spoedeisende hulp, dekking tijdens reizen en met de mogelijkheid om ook in Nederland een arts of ziekenhuis te bezoeken. Werken en eventueel vestigen in het buitenland is toegestaan. Met een uitgebreidere dekking en flexibele langdurige looptijd meer mogelijkheden, waarbij de premie om deze redenen ook hoger is dan bij een reisverzekering.

Kenmerken:

 • Meestal uitgeschreven uit de gemeente vanwege het langdurige buitenland verblijf.
 • De basiszorgverzekering in Nederland is verplicht komen te vervallen in verband met de uitschrijving en/of de werkzaamheden in het buitenland.
 • Geen vaste woonruimte meer in NL (eventueel eigen woning verhuurd of in gebruik als pied-a-terre);
 • Grootste deel van het jaar buiten NL, slechts voor vakanties / kort verblijf in NL;
 • Meestal niet belastingplichtig in NL.
 • Inkomen uit NL en/of het in het buitenland.

5. Reisverzekering vs. ziektekostenverzekering

 • "Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een reisverzekering en een internationale ziektekostenverzekering?"

Een overzicht van de belangrijkste verschillen:

 1. Spoedeisende en niet-spoedeisende medische hulp.
  Een reisverzekering dekt spoedeisende medische zorg (ziekte, ongeval). Preventieve medische hulp, niet-spoedeisende zorg en bepaalde kosten zoals voor zwangerschap e.d. zijn uitgesloten van dekking.
 2. Tijdelijk verblijf of permanent wonen in het buitenland?:
  Reisverzekeringen richten zich op tijdelijk verblijf in het buitenland, met de intentie om binnen de maximale looptijd terug te keren naar NL. Wanneer u langdurig medische hulp nodig heeft of in geval van calamiteiten, zal de verzekeraar van de reisverzekering, eerder besluiten dat u de reis afbreekt en terugkeert naar Nederland voor verdere behandeling. Dit kan vervelend zijn wanneer u een leven in het buitenland hebt opgebouwd en hier sociale of financiële verplichtingen hebt. Bij de internationale ziektekostenverzekeringen kan men langduriger of permanent in het buitenland blijven wonen.
 3. Looptijd
  Een reisverzekering heeft altijd een looptijdbeperking. Dit varieert van 2-6 maanden bij gewone reisverzekeringen, tot 2-4 jaar bij reisverzekeringen voor langdurig verblijf in het buitenland. De internationale ziektekosten verzekeringen lopen vaak tot 67-jarige leeftijd of levenslang.
 4. Bestaande aandoeningen
  Bij een reisverzekering zijn bestaande aandoeningen en kwalen altijd uitgesloten. Er worden hierover geen vragen gesteld, dit is in de voorwaarden geregeld. Bij een internationale ziektekostenverzekering vindt vooraf een medische beoordeling plaats en dient u vragen over uw gezondheid te beantwoorden. De verzekeraar beoordeelt op basis van de antwoorden of ze bestaande issues wel of niet uitsluiten.
 5. Dekking in Nederland
  Reisverzekeringen geven geen of zeer beperkte dekking (alleen voor acute zaken tijdens een tijdelijk bezoek) in Nederland. Met een internationale ziektekostenverzekering heeft men in Nederland wel volledige dekking en kunnen behandelingen en operaties ook in Nederland gedaan worden.
 6. Premie
  De premies voor ziektekostenverzekeringen stijgen periodiek in verband met leeftijd.

6. Tips en advies

 • "Wilt u tips en advies voor uw situatie en plannen?"

De keuze voor de juiste verzekering is niet altijd even makkelijk. Wij helpen u graag bij het maken van een keuze. Indien u gebruik wilt maken van ons (vrijblijvende) advies, vul dat het online adviesformulier in. Hier zijn geen kosten aan verbonden en u ontvangt binnen 1 tot 3 werkendagen via email ons advies.