Wat is een digital nomad?

digitaal werkende nomade

Digitale nomaden gebruiken het internet om hun werk locatie-onafhankelijk uit te voeren. Ze leven vaak als "nomaden" (veel reizen, vaker wisseling van de vaste verblijfplaats) en hebben een flexibele manier van werken en geld verdienen.

Wat kenmerkt de groep Digital Nomads?

Door de huidige technische online mogelijkheden, is het steeds makkelijker om je werk locatie onafhankelijk uit te voeren. Met nomad wordt iemand bedoeld die af en toe of vaak van locatie wisselt. Vanzelfsprekend blijven velen (direct of na verloop van tijd) langer of zelfs permanent op dezelfde locatie.

 • Werkzaamheden met name online.
 • Behoefte aan flexibiliteit qua wonen en werklocatie. Wereldwijd kunnen werken.
 • Vrijheid wat betreft invulling van de toekomst. 
 • Niet vast willen zitten aan en belemmerd worden door structuren, regels en wetgeving.
 • De vaste thuisbasis is niet meer in Nederland*

Met Nederland niet meer als vaste thuisbasis bedoelen we hier niet alleen waar je vaak bent, maar ook waar je eventueel staat ingeschreven, waar je (geen…) belasting betaalt, etc. Je kan bijvoorbeeld wel een woning (pied-a-terre, huurwoning/kamer, eigen woning, evt verhuurd) hebben in Nederland, Nederland vaak bezoeken, klanten hebben in Nederland, maar toch geen ingezetene meer zijn.

Wel of geen digital nomad?

Er bestaan geen harde definities die bepalen of je digital nomad bent. Sommige mensen voelen zich snel een nomade, anderen zullen misschien meer voelen voor de term expat, of wereldburger. Door de bank genomen is een digital nomad als volgt te begrenzen als je het benadert vanuit een meer administratieve kant:

 • Niet:
  Woning in Nederland, veel op reis (privé / zaken), maar basis is in Nederland. Meeste tijd wordt doorgebracht in Nederland. Persoonlijk leven in Nederland, zoals abonnementen, lidmaatschappen, huisarts. Je gaat gewoon vaak op reis en vind het leuk om af en toe vanuit het buitenland op een mooie locatie je werk uit te voeren en te genieten van een andere omgeving.
 • Wel:
  Je verblijft het grootste deel van de tijd buiten Nederland, je woont overal en nergens, maar je kan ook op een vaste plek wonen buiten Nederland. "Nomad" suggereert flexibiliteit en relatief makkelijk verhuizen, in praktijk wordt na verloop van tijd langer op 1 plek gebleven, met vaak ook vestiging tot gevolg. Af en toe een kort bezoek aan familie en vrienden in Nederland. Geen ingezetene, uitgeschreven, en daarom meestal ook niet meer belastingplichtig in Nederland en geen afdracht meer van sociale lasten in Nederland.

'Global nomad'

 • Heeft dezelfde flexibele geest als zijn digitale broertje/zusje maar kiest voor banen die niet (uitsluitend) digitaal worden uitgevoerd.
 • Het werk is vaak meer locatie gebonden.
 • Vaker een lokale werkgever.
 • Heeft door de aard van de werkzaamheden soms andere verzekeringsbehoeften.